tjeckiska.se
Här hittar du det mesta om det tjeckiska språket
Ständigt uppdaterade valutakurser för tjeckiska kronor
Resor till Tjeckien
Vädret i Prag idag
Valutan i Tjeckien
Tjeckiska nyheter
Hotell i Prag
Reseberättelser

Tjeckiska kronor

Alltid uppdaterat!

Valuta, växelkurser och växling i Tjeckien

Det finns gott om växelkontor i Prag så det går enkelt att växla euro och även svenska kronor på de flesta växlingskontor. Växla däremot aldrig på gatan eller där en orimlig bra kurs erbjuds, sunt förnuft gäller! Det finns även gott om bankomater där de flesta vanliga kort som VISA och liknande accepteras. Det kan ibland också vara billigare att växla redan i Sverige om växelkontor med bra kurs finns där man bor, däremot brukar banker i Sverige erbjuda förhållandevis dålig kurs med extra avgifter.

Uppehållskostnad i Prag

Det är ganska enkelt att avgöra om något är prisvärt eller dyrt i Prag. Man måste bara tänka på det som om det vore svenska kronor! Exempelvis kostar en dagstidning 11 tjeckiska kronor, middag på en restaurang (obs! här beror det ju på vilken restaurang man går på precis som i Sverige!) kanske 300-500 tjeckiska kronor (beroende på mat- och alkoholintag) och en tjeckisk medellön ligger på runt 20 000 tjeckiska kronor. Det betyder förstås att det är billigare för en svensk i Prag men för att avgöra priser så är det utmärkt att följa sin svenska instinkt. Exempelvis är 60 tjeckiska kronor för en kopp kaffe ganska dyrt i Tjeckien, vilket är precis vad man skulle tänka om det var svenska kronor! I turiststråken i Prag så är priserna generellt dock mycket högre så det kan löna sig att äta middag vid hotellet om det ligger lite mer avsides. På en enkel krog i tjeckien så kostar en öl fortfarande runt 20 tjeckiska kronor vilket säkert gläder dem som kommit till Tjeckien för att avnjuta den tjeckiska pilsnern.

© Martin Ekblom 2007 | Cookies används på webplatsen för att spara personliga inställningar och senast sökta verb | Kontakt: Webmaster